Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wat zijn de voor- en nadelen in box 2 van de IB?

Geplaatst op: 17-01-2023, 10:13:50

U krijgt als dga met box 2 van de inkomstenbelasting (IB) te maken als u voordelen (en/of nadelen) uit aanmerkelijk belang behaalt. Maar aan welke voordelen moet u dan allemaal denken? Want naast door u ontvangen dividend van uw bv zijn er nog tal van andere voordelen die u moet meenemen in box 2.

De belasting in box 2 ziet op twee soorten voordelen:

  • reguliere voordelen (zoals dividend en de teruggaaf van wat op aandelen is gestort);
  • vervreemdingsvoordelen: de voordelen die u behaalt bij de vervreemding van aandelen of winstbewijzen die tot een aanmerkelijk belang behoren.

Niet ten koste van reserves

Na het opstellen van de jaarrekening is het aan de algemene vergadering van aandeelhouders (dat bent u vaak zelf) om de bestemming van de winst te bepalen. De bestemming van de winst kan het volgende inhouden: uitkeren aan de aandeelhouders of toevoegen aan de reserves.

Het uitkeren van winst is alleen mogelijk voor zover het eigen vermogen hoger is dan de wettelijke en statutaire reserves. Dit is de zogenoemde balanstest. De algemene vergadering kan dus niet besluiten dat een winstuitkering ten koste gaat van wettelijke of statutaire reserves. Mocht daar toch sprake van zijn, dan is het besluit nietig.

Toekomstige betalingsverplichtingen

U mag geen winstuitkeringen doen als u weet of moet voorzien dat uw bv niet aan haar toekomstige betalingsverplichtingen kan voldoen. Voor de beoordeling van de uitkeringstest moet u circa een jaar vooruitkijken. U moet alle (bekende) verplichtingen van uw bv meenemen bij de beoordeling. U moet als bestuurder goedkeuring geven voor de winstuitkering. Met de betaalbaarstelling van de winstuitkering geeft u impliciet goedkeuring. U moet de goedkeuring onderbouwen met voldoende financiële gegevens. De liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit van uw bv spelen daarbij ook een rol.

Voldoet u niet aan de uitkeringstest, dan kan dat grote gevolgen hebben. Bestuurders zijn namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de tekorten plus rente als de bv onterecht een winstuitkering doet. Als dga kunt u dus aansprakelijk zijn voor het volledige tekort als de uitkering een oorzaak is van het faillissement van de bv.

Excessieve lening

Aanmerkelijkbelanghouders kunnen de belastingheffing in box 2 langdurig uitstellen door te lenen van hun eigen bv. Komt de schuld van u als dga en uw partner samen boven de € 700.000 uit, dan is het een ‘excessieve lening’. Het bedrag boven die drempel is dan direct belast als inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 vanaf 2023.

Kosten aftrekken

U mag wel de kosten aftrekken die u maakt voor uw reguliere voordelen. Dit kunnen onder andere de volgende kosten zijn:

  • rente en kosten voor leningen om aandelen, opties of winstbewijzen van het aanmerkelijk belang te kopen;
  • kosten van de bank voor het beheer van aandelen.

De volgende kosten zijn echter niet aftrekbaar:

  • vooruitbetaalde rente voor de periode na 31 december van het aangiftejaar, als het tijdvak waarover de rente is berekend eindigt na 30 juni van het jaar volgend op het aangiftejaar. Deze rente mag u aftrekken in het jaar waarop de rente betrekking heeft;
  • rente van overbedelingsschulden bij verdeling van een erfenis volgens ouderlijke boedelverdeling of bij een wettelijke verdeling;
  • ingehouden dividendbelasting.

Dividendbelasting is nog steeds voorheffing

Over de uitkering van dividend moet uw bv 15% dividendbelasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. U kunt deze dividendbelasting verrekenen met uw aanslag IB.

Fiscale vervreemdingsvoordelen

Bij de vervreemding van uw aandelen in de bv moet u in principe afrekenen in box 2 over het verschil tussen de overdrachtsprijs en de verkrijgingsprijs.

Onder voorwaarden is het echter mogelijk om de belastingclaim door te schuiven. U behaalt een vervreemdingsvoordeel bij de verkoop van uw aanmerkelijk belang (aandelen, opties, winstbewijzen of lidmaatschapsrechten). Dit geldt ook als u de aandelen schenkt aan of verruilt met iemand.

Daarnaast zijn in de wet onder andere de volgende fictieve vervreemdingen opgenomen:

  • De aandelen van uw bv zijn overgegaan door erfrecht of huwelijksvermogensrecht.
  • U bent naar het buitenland geëmigreerd.
  • Het niet langer aanwezig zijn van een aanmerkelijk belang.
  • U heeft een liquidatie-uitkering ontvangen.
  • U heeft een koopoptie verleend op uw aandelen, winstbewijzen of lidmaatschapsrechten.

Doorschuiven belastingclaim

Bij vervreemding moet u in principe afrekenen over het vervreemdingsvoordeel. Het is in bepaalde situaties mogelijk om te kiezen voor een doorschuiving van de belastingclaim (de claim komt dan te liggen bij de nieuwe aandeelhouder).

Dit geldt bijvoorbeeld bij het overlijden van degene met een aanmerkelijk belang. Heeft u een materiële onderneming, dan kunnen de erfgenamen ervoor kiezen om bij uw overlijden de claim door te schuiven.

Maak gebruik van de doorschuiffaciliteit!

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw aandelenbezit onder de 5%-grens zakt zonder dat u (een deel van) uw aandelen vervreemdt. Dit komt bijvoorbeeld voor als uw bv nieuwe aandelen uitgeeft, en u zelf geen extra aandelen neemt. Uw aandelen of winstbewijzen behoren dan niet langer tot een aanmerkelijk belang. Normaliter gaat dit gepaard met een fiscale afrekening. Deze afrekening kunt u in bepaalde gevallen uitstellen door gebruik te maken van een doorschuiffaciliteit. U kunt daarbij alsnog voor toepassing van het aanmerkelijk belang regime kiezen, waardoor er een zogenoemd fictief aanmerkelijk belang ontstaat.

 Deel

Dit houdt in dat zowel dividenduitkeringen als verkoopwinsten van de aandelen in box 2 belast kunnen worden. Deze regeling is ook van toepassing als u een deel van uw aandelen verkoopt en een belang van minder dan 5% overhoudt.

Verlies omzetten in belastingkorting

Er is sprake van een verlies in box 2 als uw inkomen uit aanmerkelijk belang in een jaar negatief is, bijvoorbeeld omdat u aandelen verkoopt voor een lagere prijs dan u er toentertijd voor heeft betaald.

Heeft u geen aanmerkelijk belang meer, maar wel nog een onverrekend verlies uit aanmerkelijk belang dan kunt u de Belastingdienst verzoeken dit verlies om te zetten in een belastingkorting. De korting is 26,9% (in 2023) van het onverrekende verlies en vermindert de belasting en premie volksverzekeringen in box 1. Deze belastingkorting kunt u tot negen jaar na het jaar van het ontstaan van het verlies verrekenen met de heffing van box 1.

Bron: verdiepingsartikel van 12 januari 2023 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina